Spaghetti to niezwykle popularne danie nie tylko we Włoszech, ale również i w Polsce.
Robi sie je szybko, jest aromatyczne i sycące.
Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację.
Dzieci je uwielbiają :)
Składniki:
300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy)
500g mięsa mielonego z indyka
gałązka bazylii
2 łyżeczki suszonej bazylii
cebula
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
szczypta cukru
50ml czerwonego wytrawnego wina
parmezan
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią.
Dusimy jeszcze około 5 minut.
Sos wlewamy do makaronu, mieszamy i tuż przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz