czwartek, 10 marca 2016

Pomidorowe spaghetti z indykiem i bazylią




Spaghetti to niezwykle popularne danie nie tylko we Włoszech, ale również i w Polsce.
Robi sie je szybko, jest aromatyczne i sycące.
Jest daniem idealnym na obiad jak i wczesna kolację. 
Dzieci je uwielbiają :)




Składniki:

300g makaronu spaghetti ( u mnie pomidorowy)
500g mięsa mielonego z indyka
gałązka bazylii
2 łyżeczki suszonej bazylii
cebula
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
szczypta cukru
50ml czerwonego wytrawnego wina
parmezan 
oliwa





Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu.  Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią.
Dusimy jeszcze około 5 minut. 
Sos wlewamy do makaronu, mieszamy i tuż przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz