Aby pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół.
Składniki:
50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos )
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
duża marchewka
5 łyżek płatków owsianych
100ml oleju
duże jabłko
po łyżeczce tymianku, majeranku, oregano i bazylii
sól, pieprz
słoiczek suszonych pomidorów
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na noc. Po wymianie wody gotujemy ją do miękkości. Studzimy fasolę.
Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory i delikatnie przykrywamy drugą częścią farszu. Wyrównujemy i wkładamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
Smacznego :)
Pyszny skład, uwielbiam pasztety roślinne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na kąsek :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :) - nie jadłam jeszcze takiego pasztetu :)
OdpowiedzUsuń