poniedziałek, 26 marca 2018

Ciasto Mikado





Mikado to ciasto dla słodyczowych łasuchów. Słodkie, intensywne w smaku, aromatyczne i polane warstwą czekolady. Idealnie sprawdza się w warunkach świątecznych, ale również do kawy.
Placki można upiec na kilka dni przed przełożeniem go masą.
Przepis z zeszytu mojej Mamy Kochanej, także polecam podwójnie :)
Skusicie się na małe łasuchowanie? :)






Składniki (ciasto):
3 szklanki mąki
 1 łyżeczka sody oczyszczanej
 1 jajko,
5 dkg margaryny
3 łyżki mleka
4 łyżki miodu
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru


Składniki (masa):
0,5l mleka
2 łyżeczki cukru
25dag masła lub margaryny
2/3 szklanki cukru
budyń śmietankowy


Składniki (polewa):
100g masła lub margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka 





 
 Przygotowanie:
 Margarynę, mleko, miód, kakao i cukier - zagotować i przestudzić.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy.
 Dzielimy ciasto na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy z nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia.
 Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde.
Budyń gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy.
 Następnie masło miksujemy z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stopniowo po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Gotową masą przekładamy placki (oprócz górnej warstwy).
Margarynę na polewę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mleko i mieszając łączymy składniki. Nie doprowadzamy do zagotowania.
Jeszcze ciepłą polewą polewamy górę ciasta.
Wstawiamy je na noc lub około 12 godzin do zimnego miejsca, aż zmięknie.
Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Zrobię, wygląda niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, zdecydowanie zrobię! Wygląda przepysznie, tylko do kremu budyniowego dodam albo syrop do kawy albo jakiejś nalewki, bo trochę wydaje mi się mdławy, chyba, że Twój taki nie wychodzi ;)Piękne i apetyczne fotki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie ale coś nie tak z masą, najpierw napisano 2 łyżeczki cukru, potem 2/3 szklanki cukru. O jaki cukier chodzi z tymi łyżeczkami? Wanilinowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest przepyszne. Polecam❤️

    OdpowiedzUsuń