środa, 2 marca 2016

Ciastka z pieczonym jabłkiem i cynamonem na cieście francuskim





Kiedy w lodówce możemy znaleźć płat niewykorzystanego ciasta francuskiego, a w koszyczku zalegają nam jabłka to znak, że należy coś z tym zrobić.
Pamiętam, że zapach pieczonych jabłek od zawsze kojarzył mi się z domem i długimi jesienno-zimowymi wieczorami. Wiosny jeszcze nie ma, za oknem śnieg...sprawmy sobie odrobinę słodkiej przyjemności :)
Spróbujcie :)






Składniki:

płat ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżeczki cukru waniliowego
miód
cynamon





Przygotowanie:

Płat ciasta francuskiego rozkładamy i kroimy na osiem równych części. Wzdłuż dwóch prostopadłych do siebie boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście.
Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy je w cienkie plastry.
Na każdy kawałek ciasta rozsmarowujemy odrobinę miodu, układamy jabłka (wachlarz lub w sposób jaki nam się podoba), posypujemy odrobiną cukru, cynamonem i ponownie polewamy odrobiną miodu.

Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25 minut (aż ciasta się zarumienią).

Smacznego:) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz