Może niewiele osób wie, ale kasza gryczana oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i idealnie pasuje do gulaszu jest też świetnym GŁÓWNYM dodatkiem do zupy warzywnej.
Intensywny aromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło.
Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej.
Bardzo polecam :)
Składniki:
200g kaszy gryczanej
garść ryżu
2 duże marchewki lub 3 średnie
3 ziemniaki
4 łyżki natki pietruszki
gałązka świeżej lub mrożonej maggi
2 duże cebule
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
gałązka selera naciowego
udko z kurczaka
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 duże łyżki majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy udko, w ok 3 litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim oraz selerem i maggi.
Po ok 15 minutach dodajemy do wywaru pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Cebule obieramy, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Dodajemy do zupy razem z kaszą gryczana oraz ryżem.
Gotujemy do miękkości ryżu oraz kaszy, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz.
Zabielamy jogurtem, który przed wlaniem do wrzątku łączymy z kilkoma łyżkami wywaru.
Pycha:)
Najlepsza na chłodniejsze dni :)
Świetna zupa :) Z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń