Wystarczy kilka składników, aby stworzyć słodki i szybki w realizacji deser.
Istotną kwestią jest to jak bardzo chcemy aby masa była słodka (sami możemy ilością dodanego mleka skondensowanego regulować smak).
Bardzo ważną rzeczą jest, aby deser przechowywać w lodówce ze względu na delikatność serka mascarpone.
Spróbujcie :)
Składniki:
500g serka mascarpone
200g masy krówkowej
2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez soli)
puszka ananasa
herbatniki (duże opakowanie)
karmelowa posypka ( u mnie delecta)
Przygotowanie:
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników.
Ananasa kroimy w ósmeki.
Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas mieszając.
Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy kremem i wykładamy ananasa. Posypujemy karmelem.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego :)
Zestawienie krówki i orzeszków ziemnych zawsze mnie przekonuje :D
OdpowiedzUsuńKrówkowa rozpusta:)
OdpowiedzUsuńNa takie pyszne słodkości mam zawsze ochotę :)
OdpowiedzUsuń