wtorek, 8 marca 2016

Krówkowe ciasto bez pieczenia z ananasem i orzeszkami




Wystarczy kilka składników, aby stworzyć słodki i szybki w realizacji deser.
Istotną kwestią jest to jak bardzo chcemy aby masa była słodka (sami możemy ilością dodanego mleka skondensowanego regulować smak).
Bardzo ważną rzeczą jest, aby deser przechowywać w lodówce ze względu na delikatność serka mascarpone.
 Spróbujcie :)



Składniki:

500g serka mascarpone
200g masy krówkowej
2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez soli)
puszka ananasa
herbatniki (duże opakowanie)
karmelowa posypka ( u mnie delecta)





Przygotowanie:

Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników.
Ananasa kroimy  w ósmeki.

Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas mieszając. 
Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy kremem i wykładamy ananasa. Posypujemy karmelem.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego :) 


 

3 komentarze: