sobota, 19 października 2013

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią z sosem beszamelowym


Co zrobić gdy w kuchennych zapasach znajdziemy ładną cukinię i kurczaka?
Osobiście nie znam osoby, która nie lubiłaby obu tych produktów, połączenie ich z sosem beszamelowym stanowi idealną kompozycję smaku :)
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować prostą, ale bardzo smaczną zapiekankę.
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych :)


Składniki na zapiekankę:

1 nieduża cukinia
pierś z kurczaka
ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej)
żółty ser
duża cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)

Sos Beszamelowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatałowa



Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente lekko osolony.

Kurczaka myjemy, kroimy na drobne kawałki i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z niedużą ilością oliwy i smażymy na niewielkim ogniu. W międzyczasie kroimy na drobne kostki cukinię i cebulę na piórka. Cebulę lekko solimy, aby się "zsikała".
Gdy kurczak, będzie już miękki, dodajemy cukinię i cebulkę (dusimy do miękkości). Kurczaka z warzywami posypujemy ostrą papryką, bazylią, oregano, majerankiem oraz pieprzem i solą do smaku. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy.

Kolejnym krokiem, kiedy już wszystkie pozostałe składniki są gotowe, a naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną masła, czas na przygotowanie sosu.
W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym krokiem jest dodanie mleka, co powinniśmy robić powoli i mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy sos będzie jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem.

Sos beszamelowy gęstnieje również po zestawieniu go z ognia.

Naczynie żaroodporne wykładamy makaronem, sosem, kurczakiem z warzywami i ponownie sosem, na przemian. Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut.







Zdecydowanie warto spróbować.
Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. Olaaaa, wygląda świetnie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji wychodzi z przepisu?
    I powodzenia w dalszej blogowej drodze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla 4 - 6 osób. Przy 4 można połakomić się o dokładkę :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj i .... REWELACJA :D Dzięki za przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się robi. Jak narazie jest piękny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na fotorelację z konsumowania :)

      Usuń
  6. dziś zrobiłam bardzo dobre...nastepnym razem dodam jeszcze brokuły...polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zrobilam,bardzo smaczna😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiona! Wyszła pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie osobiście nie powaliła... za to mój mąż opędzlował z dokładką ;) kwestia smaków

    OdpowiedzUsuń