poniedziałek, 8 stycznia 2018

Bułeczki z kurczakiem i sezamem (imprezowe)





Są nieduże, podzielne, dobrze nadziane i idealnie wpasowują się w klimaty spotkania ze znajomymi, czy imprezy. Bułeczki drożdżowe z kurczakiem możemy ze sobą zabrać wybierając się na pieszą lub rowerową wędrówkę, lub jako jedna z przekąsek. Jedliście już? 






 Składniki:

Ciasto:
140 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru 
szczypta soli
duża łyżka masła
2 szklanki mąki pszennej (przesianej)


Nadzienie:
  400g kurczaka
łyżka masła
łyżka sosu sojowego
łyżeczka curry
duża cebula
pół czerwonej papryki
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
sól i pieprz

8 łyżek keczupu
3 łyżki sezamu

żółtko do posmarowania





Przygotowanie:

 W kubeczku drobimy drożdże z cukrem, łyżeczką mleka i łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Czekamy aż drożdże wyrosną.

W tym czasie kroimy kurczaka i dusimy go z przyprawami, ketchupem, sosem sojowym. Kiedy kurczak zmięknie, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i cebulę. Smażymy wszystko około 3 minut.

Masło roztapiamy w garnuszku. 
W misce umieszczamy mąkę, cukier i sól, mieszamy je z wyrośniętymi drożdżami, dodając mleko i na końcu roztopione masło.
Ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie miało jednolita konsystencję (im dłużej wyrabiane, tym bardziej delikatne będą bułeczki). Wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiając je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
Po tym czasie uderzamy w ciasto i dzielimy je na 8-10 części ( w zależności jak cienkie chcemy uzyskać bułeczki). Rozpłaszczamy każdą część w dłoni i nadziewamy kurczakiem. Formujemy bułeczki, zaklejając je i smarując żółtkiem. 
Tak przygotowane bułeczki posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zarumienienia).
Idealnie komponują się podawane z sosem czosnkowym lub bbq.

Smacznego :)




 
 
 

1 komentarz: