sobota, 3 kwietnia 2021

Bananowe babeczki z orzechami


Małe i mocno orzechowe babeczki będą idealnym dodatkiem na świątecznym stole :) 

Zrobisz je wykorzystując łyżkę i przejrzałe owoce.

Spróbujcie :)



Składniki ( 12 sztuk):

 2 dojrzałe banany

1 jajko

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mleka

1/3 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie orzechy ziemne niesolone)




Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować dwie miseczki. W jednej ugnieść banana i wymieszać z  mokrymi składnikami, a w drugiej przesiać suche składniki i dodać je do mokrych. Posiekane orzechy wsypujemy na końcu i mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do natłuszczonej formy lub do papilotek do wysokości 3/4.

Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut.

Studzimy i dekorujemy według uznania.

Smacznego :) 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz