Z ciasta francuskiego można stworzyć różne smaczne cuda.
Kto powiedział, że caprese można jeść wyłącznie na zimno? :)
z dodatkiem wędzonej szynki oraz ciasta francuskiego idealnie wkomponowała się w zapiekankę na ciepło.
Spróbujcie :)
Składniki:
płat ciasta francuskiego
2 duże kulki mozzarelli
3 pomidory
pieprz, sól
szynka wędzona (kilka plastrów)
passata pomidorowa (2 łyżki)
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykładamy szynkę i przykrywamy ją na przemian układanymi pomidorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy porwaną świeżą bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz