piątek, 18 marca 2016

Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie





Bardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować.
Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy.
Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania jest oczywiście biały barszcz podawany na pierwsze danie. Spróbujcie zrobić go sami :)








Składniki (zakwas):

500ml wody
5 łyżek razowej mąki
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
majeranek



Składniki (barszcz):

250ml zakwasu
500dag białej parzonej kiełbasy
3 ząbki czosnku
ok 1,5 litra wody
4 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
seler
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól,pieprz
majeranek
2 łyżki śmietany
szczypta cukru

jajka (do podania)






Przygotowanie:

Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka dni przed gotowaniem.
Do słoika wsypuję mąkę, którą mieszam z wodą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami. Odstawiam przykryty ściereczka lnianą zakwas do momentu, aż sfermentuje, codziennie mieszając.

Do garnka wkładam pokrojone warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, pokrojony czosnek i zalewam je wodą. Gotuję do momentu kiedy warzywa delikatnie zmiękną (nie będą ugotowane) i dodaję kiełbasę. Gotuję kolejne 10 minut.
Z wywaru wyjmuje warzywa i kiełbasę. Zaprawiam zakwasem i gotuję, doprowadzając do wrzątku około 10 minut.
Śmietanę mieszam delikatnie z wywarem i wlewam do zupy. Dodaje warzywa, kiełbasę i przyprawy (cukier, sól, pieprz, majeranek) i mieszam.

Podaję z ugotowanym jajkiem.

Smacznego :)

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz