Ciasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto.
Spróbujcie :)
Składniki (9 sztuk):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
60g roztopionego masła
szczypta soli
1całe jajko + 1 żółtko (białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto)
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
Nadzienie:
200g twarogu półtłustego
15 g masła temperatura pokojowa
40 g cukru
żółtko
Kruszonka:
30g roztopionego masła
1/3 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy (16g)
2 łyżki cukru
+ białko do posmarowania
Przygotowanie:
Jak zawsze drożdżówki rozpoczynamy przygotowywać od rozczynu. Do kubeczka
wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę
mąki.Składniki mieszamy i pod bawełnianą ściereczką czekamy do
wyrośnięcia rozczynu.
Przygotowując ser pamiętajmy, że masło powinno być miękkie, więc warto je wystawić z lodówki na kilkanaście minut wcześniej. Masło razem z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy również ser i żółtko. Odstawiamy przygotowane nadzienie do lodówki.
W tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę i wsypujemy pozostałe
składniki (roztopione masło dodajemy na końcu). Kiedy Rozczyn będzie
gotowy, dodajemy go do mąki i wyrabiamy robotem przez minimum 5 minut
lub ręcznie przez około 15 minut tak aby napowietrzyć dobrze ciasto,
które powinno być pulchne i miękkie, oraz powinno odstawać od dłoni.
Dno miski wysypujemy odrobiną mąki i pozostawiany w niej ciasto do wyrośnięcia (około 30-40 minut w ciepłym miejscu).
W międzyczasie roztapiamy masło przygotowane na kruszonkę. W mniejszej
misce przesiewamy mąkę z cukrami i zalewamy je masłem. Wyrabiamy łyżką i
odstawiamy do lodówki.
Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy
na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych
odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15
minut do drugiego rośnięcia.
Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych
kulkach drożdżowych. Napełniamy je masą serową po brzegi.. Brzegi smarujemy
jajkiem i posypujemy kruszonką.
Przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na około 17-18 minut. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub zarumienienia.
Smacznego :)
wspaniałe!
OdpowiedzUsuń