wtorek, 8 września 2015

Grillowana karkówka i cukinia marynowana w czosnku i ziołach



Mimo, że pogoda nas nie rozpieszcza, ja nadal mam nadzieję, że w tym sezonie nadejdą jeszcze ciepłe dni kiedy będę mogła na tarasie odpalić grilla bez obawy o wyziębienie :P
Oprócz kiełbasek , kaszanki w sreberku, czy ziemniakach pieczonych bardzo smakowitą opcją jest karkówka oraz cukinia. Idealnie komponują się smakiem z sosem   CZOSNKOWYM
Serdecznie zapraszam.


Składniki:

kg karkówki
duża cukinia
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki słodkiej i ostrej, czubrycy
sól, pieprz  
przyprawa do karkówki 
 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka miodu
 
 


Przygotowanie:


W miseczce umieszczamy oliwę i pozostałe zioła. Obieramy czosnek i wyciskamy go praskę do oliwy i podlewamy sokiem z cytryny i miodem, wszystko dokładnie mieszamy.
Karkówkę myjemy, porcjujemy i z dwóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym).
Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokładnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić na grilla dopiero wieczorem).

Mięso wykładamy na grilla i smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Tak samo postępujemy z cukinią (należy pamiętać, że warzywa wykładamy na ruszt później, ponieważ szybciej staje się miękkie).

Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam zwłaszcza CZOSNKOWY :)  

 

1 komentarz: