poniedziałek, 21 września 2015

Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem



Kiedy wita nas jesień, a na drzewach pojawiają się wielobarwne liście, dzień robi się krótszy, a my lubimy siadac z kubkiem gorącej herbaty w dłoniach to czas na specjały tej pory roku.
Jesień nie byłaby sobą, gdyby nie przyniosła zbiorów pachnących owoców w tym jabłek.
Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :)




Składniki:

50dag maki tortowej
1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 żółtka 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 herbatniki

2 kg jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
16g cukru waniliowego

 



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi.
Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem.
1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. 
Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w talarki ( przekrajamy w ćwiartki i kroimy w cieńsze plastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy.

Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



5 komentarzy: