Ostatnio mam słabość do zup i sałatek.
Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem.
Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię.
Dlaczego właśnie gołąbkowa?
Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt, że jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :)
W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny.
Spróbujcie :)
Składniki:
pół główki kapusty
50dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
torebka ryżu
mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g)
2-3 litry bulionu
liśc laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
papryka ostra i słodka do smaku
łyżka mąki pszennej + odrobina wody
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy.
Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki (lub 100g ryżu sypkiego). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut.
Przekładamy do garnka mięso. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, paprykę słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Wyciskamy czosnek przez praskę i zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody, aby zagęścić zupę.
Najlepsza na gorąco ( ja uwielbiam następnego dnia kiedy kapusta jest mocno pomidorowa).
Smacznego :)
taka zupa musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńBulion drobiowy?? wołowy?? warzywny??
OdpowiedzUsuńWarzywny :)
UsuńNapewo spróbuję zrobić. wygląda pysznie.
Usuń