poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Puszysty omlet z pomidorami, szynką i szczypiorkiem



Propozycja śniadaniowa.
Jak dobrze wiecie warto dobrze zacząć swój dzień.
Jajka są na tyle specyficzne, że dają energię na dłużej, niż zwykła kanapka czy jogurt. 
Warto je jeść z wielu powodów, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami są tym bardziej atrakcyjna formą do zjedzenia.



Składniki(na duży omlet dla 2 osób):


5-6 jajek
8 pomidorków koktajlowych
pół szklanki szczypiorku
100g szynki
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
olej rzepakowy (do smażenia)
 




Przygotowanie:

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek, wlewając jajka do miseczki. 
Przygotowujemy sobie drobno posiekany i lekko osolony szczypior.  
Pomidorki kroimy na pół, a szynkę w paski.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Powoli dodajemy żółtka, szynkę, pomidorki oraz szczypior. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami i drewniana szpatułką łączymy.

Masę przelewamy na rozgrzaną odrobinę oleju na patelni. Smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony ( przy przewracaniu pomagamy sobie dużym talerzem, aby omlet się nie rozpadł) przez ok 5 minut.

Możemy jeść z ulubionym sosem.

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Warto dodać jeszcze kilka ząbków czosnku lub czosnek granulowany jak ktoś lubi. Super samakuje - nawet dzieciakom, bo aromat czosnku jest słabo wyczuwalny, ale dodaje bardziej wyrazistego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez bardzo lubię smak i zapach czosnku, nigdy go nie żałuję, ale szczerze to do omletu nigdy go nie dodawałam :0 Dzięki za pomysł :)

      Usuń