czwartek, 30 kwietnia 2015

Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku



Az wstyd się przyznać, ale mimo tego, że bardzo lubię siedzieć w kuchni to po pracy często mi się najzwyczajniej w świecie nie chce tego robić. Zwłaszcza wtedy kiedy przychodzą ciepłe dni i człowiek domaga się wyjścia na słońce.
Dania takie jak to są wtedy zbawieniem, ponieważ są po pierwsze sycące, po drugie nie zapychające, po trzecie szybkie w zrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :)
Zapraszam do wypróbowania.
 

 


Składniki:

50dag piersi z kurczaka
skórka otarta z połowy limonki
łyżeczka soku z limonki
10 czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
2 garści świeżego szpinaku
szczypiorek
przyprawa do kurczaka
2 ząbki czosnku
oliwa




Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią kurczaka. Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka i starta skórka z limonki.
Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do mięsa.
Myjemy i osuszamy szpinak. 
Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy.
Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa.
Dusimy przez ok 3 minuty.
Polewamy sokiem z limonki i mieszamy.
Gotowe!


Pycha :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz