czwartek, 9 kwietnia 2015

Kukurydziane placuszki na "Dzień Dobry"




Zdarzają się takie dni, kiedy nie wiemy co zjeść.
Mamy na coś ochotę, ale nie wiemy na co i nie chcemy się przy tym napracować.
Zdarza się również taki czas kiedy np mamy paczkę naturalnych kukurydzianych chrupek i jakoś nieszczególnie wielmy jak je zagospodarować.
Te placki to fajny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie/kolację.




Składniki:


100g mąki kukurydzianej (lub tak jak u mnie paczka chrupek kukurydzianych 100g)
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
duże jajko
szczypta soli
łyżeczka cukru
pieprz
1/3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
pół łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie:


Chrupki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze.
Jajko miksujemy razem ze szczypta soli oraz cukrem. Dodajemy powoli mąkę kukurydzianą lub zblendowane chrupki na przemian z mlekiem oraz mąką pszenną. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy do smaku.
Zdarza mi sie do tych placków dodawać również ok 30g startego żółtego sera.
Smazymy na rozgrzanym oleju i zajadamy np z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Łał, nigdy bym nie wpadła, żeby użyć chrupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ja niedojedzonych paczek chrupek wyrzuciłam... Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiesz, ze chrupki trzeba chomikować ;)

      Usuń