wtorek, 14 kwietnia 2015

Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym



Kiedy przychodzi wiosna bardzo lubię jak na moim talerzu jest bardziej kolorowo i warzywnie, niz dotychczas. Afrodyzjakiem dla nosa okazują się też zapachy ze świeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ).
Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad.
Polecam :)



Składniki:


garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa)
5 pomidorków koktajlowych
ok 50g szynki wędzonej
100g sera feta
ćwierć czerwonej papryki
pół cebuli czerwonej
ziarno słonecznika (według uznania)

bagietka
kostka masła z dużą zawartością tłuszczu
3-4 łyżki ziół prowansalskich

Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu naturalnego
łyżka oliwy
sól
pieprz

świeżo zmielone suszone chilli

 


Przygotowanie:


Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka.
Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy do warzyw pokrojony w kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika.

Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut.

W tym czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.

Gotową bruschettę wykładamy na sałatkę i posypujemy świeżo zmielonym chilli.
 

Smacznego :)
 
  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz