sobota, 20 czerwca 2020

Puszyste drożdżowe racuszki z czereśniami




Racuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam.
Spróbujcie :)






 Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
30g świeżych drożdży

szklanka wydrylowanych czereśni
cukier puder do podania


 




Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie. Wsypujemy cukier i kruszymy w środek drożdże. Zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut (aż drożdże zaczną pracować). 
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz czereśni) i dokładnie mieszamy je łyżką (ciasto będzie w miarę luźne) i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

Kiedy ciasto urośnie rozgrzewamy patelnię a do kubeczka nalewamy zimną wodę. Przed wyłożeniem porcji ciasta na patelnię łyżkę, którą je wykładamy moczymy w zimnej wodzie.
Na każdą porcję układamy po 2 kawałki czereśni i smażymy placki z każdej strony na złoty kolor. Po delikatnym przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz