Racuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam.
Spróbujcie :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
30g świeżych drożdży
szklanka wydrylowanych czereśni
cukier puder do podania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie. Wsypujemy cukier i kruszymy w środek drożdże. Zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut (aż drożdże zaczną pracować).
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz czereśni) i dokładnie mieszamy je łyżką (ciasto będzie w miarę luźne) i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Kiedy ciasto urośnie rozgrzewamy patelnię a do kubeczka nalewamy zimną wodę. Przed wyłożeniem porcji ciasta na patelnię łyżkę, którą je wykładamy moczymy w zimnej wodzie.
Na każdą porcję układamy po 2 kawałki czereśni i smażymy placki z każdej strony na złoty kolor. Po delikatnym przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz