Skończyły się Święta i czas odejść od stołów.
Kisiel to idealny odpoczynek dla naszych brzuchów po suto zastawionych stołach.
Idealny na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Możemy dodać oczywiście więcej cukru, jeżeli nie lubimy delikatnej goryczki pomarańczy.
Składniki:
4 duże pomarańcze
3 łyżki cukru
16g cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z 4-5 pomarańczy tak aby wyszło nam ok 600ml soku pomarańczowego.
Sok wlewamy do rondelka i delikatnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odlewając około 1/3 szklanki soku.
Do płynu w szklance wsypujemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy.
W momencie wrzenia soku wlewamy energicznie, mieszając zawartość szklanki.
Gotujemy minutę cały czas mieszając.
Przelewamy do niewielkich salaterek i jemy.
Pychota :)
Mniam. Właśnie na coś takiego mam ochotę po świętach!
OdpowiedzUsuń