Kiedy przyjechałam do Mojej Mamy ostatnio zaskoczył mnie orzeźwiający różowy napój jaki stał na stole. Wiedziałam, że były w nim jabłka, ale jeżyn się nie spodziewałam :)
Bardzo lekki i orzeźwiający dzięki gałązce mięty, która postanowiłam dodać w swojej wersji :)
Pijmy kompoty z owoców, skoro piękna jesień nam ich tyle darze niesie :)
Składniki:
5-6 dużych jabłek (u mnie kwaskowe antonówki)
1/2 szklanki dojrzałych jeżyn
cukier do smaku
gałązka mięty
ok 4 litrów wody
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne (pozostawiamy jabłka w skórce). Wkładamy do dużego garnka i zasypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 5 minut i zalać wodą. Podgrzać do zagotowania i wsypać jeżyny oraz miętę. Odstawić do przestudzenia i doprawić cukrem do smaku.
Smacznego:)
Domowe kompoty królują :)
OdpowiedzUsuń