środa, 29 października 2014

"Tarta" jagodowa na cieście francuskim


Sezon jagodowy co prawda się już skończył, ale wielu z Was posiada mrożone jagody zachomikowane na "czarną godzinę". 
Co zrobić kiedy ma się ochotę na coś słodkiego i w dodatku nie powielać tendencyjnych słodyczy?
Moja propozycja jest nietypowa, ponieważ moja "tarta" to nie tarta.
Proponuję Wam "tartę" jagodową na cieście francuskim :)
Pyszna z lodami i sosem karmelowym <3 p="">


Składniki:

Płat ciasta francuskiego
ok 40dag jagód (mogą być mrożone)
400ml śmietany 18 %
cukier do smaku (ok 5łyżek)
2 jajka

Dodatkowo:
ulubione lody i sos karmelowy do podania



 Przygotowanie:

Jajka ubić. Dodać je do śmietany wymieszanej z cukrem(spróbować do smaku czy wystarczająco słodkie, ponieważ jagody mogą być kwaśne).
Ciasto francuskie wyłożyć w formie, a na nie wysypać wcześniej umyte jagody (świeże) lub częściowo rozmrożone. Całość zalać przygotowana masą jajeczno śmietankową.
Wierzch można ozdobić, jeżeli zostanie nam trochę ciasta zbędnego.

Wstawić formę do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 40minut.

Pycha :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz