Słodka, przełamana smakiem kokosa i nutka chilli.
Dla tych, którzy lubią kukurydze i kremy.
Dla tych, którzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek.
I ten piękny złotawy kolor...
Polecam :)
Polecam :)
Składniki:
3 puszki kukurydzy
pół puszki mleczka kokosowego
duża łyżka masła
3 ziemniaki
2 szklanki bulionu
2 łyzki kurkumy
szczypta imbiru zmielonego
łyżeczka papryki słodkiej
duża łyżka zmielonego chilli
ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
grzanki
garść kiełków
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wykładamy masło i na małym ogniu je rozpuszczamy.
Kukurydzę odcedzamy i wsypujemy do garnka.
Delikatnie szklimy przez ok 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.
Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do kukurydzy i zalewamy bulionem.
Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Po tym czasie odstawiamy warzywa do przestygnięcia, po czym blendujemy.
Do powstałego kremu dodajemy mleczko kokosowe, kurkumę, imbir, paprykę oraz wyciśnięty czosnek.
Dokładnie mieszamy.
Wlewamy do talerzy i podajemy z grzankami, posypaną zmielonym chilli i kiełkami dla przełamania słodkiego smaku.
Smacznego :)
mm :D musi byc pycha :)
OdpowiedzUsuńApetyczna zupka! Fajne orientalne smaki! :)
OdpowiedzUsuń