środa, 11 marca 2015

Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków


Bardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje.
Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało.
Bardzo polecam :)


Składniki:

ok 1 kg ziemniaków
0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 duże cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej
łyżeczka masła
łyżeczka śmietany
olej rzepakowy do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem).
Ubijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy po łyżeczce masła i śmietany najlepiej do ciepłych jeszcze ziemniaków, aby ładnie się nam rozprowadziły. Kiedy mamy jednolitą gładką masę wsypujemy do ziemniaków trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatałowej i ponownie mieszamy.

Mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego pokrojona w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Pychota :)

1 komentarz: