Dzisiaj prosto, smacznie i na temat.
Zupa, którą zrobimy w 20 minut, a jej walory smakowe zdecydowanie nie odstają od wszystkich zup, które lubimy.
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych z puszki
3 całe pomidory
2 szklanki bulionu
duża cebula
ząbek czosnku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól, papryka ostra+słodka
cukier
łyżeczka koncentratu pomidorowego
makaron wg upodobania
jogurt naturalny
kiełki lub np pietruszka
Przygotowanie:
Pomidory z puszki wlewamy do garnuszka i dolewamy ok 2 szklanek bulionu. Gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym.
W osobnym garnuszku gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron.
Całe pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 sekund. Wylewamy wodę i zalewamy pomidory zimną wodą. Obieramy skórkę i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka z pomidorami. Gotujemy ok 5 minut pod przykryciem.
W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę drobną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna.
Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy.
Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy kiełkami lub pietruszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz