poniedziałek, 16 marca 2015

Deser biszkoptowo-truskawkowy pod mascarponową "chmurką"


Kiedy nie wiesz co zrobić z serka mascarpone ( pomysłów jest tyle, że ciężko znaleźć taki moment ;) ) i masz przy tym ochotę na "coś słodkiego" i masz w lodówce serek, śmietanę oraz biszkopty w szafce oraz ulubione owoce to problem jest jak najbardziej rozwiązany :)
Spróbujcie :)


Składniki:

serek mascarpone (250g)
300ml śmietany 30%
16g cukru waniliowego
kilka biszkoptów (w zależności od tego ile chcemy ich włożyć do miseczki)
owoce (u mnie truskawki)
cynamon do posypania




Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy do ubicia (może to potrwać kilka minut, ale nie należy się zrażać). Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy po łyżeczce serka nadal miksując. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i jeszcze chwile miksujemy.

Na dno miseczek (mi wyszło 6 porcji) wykładamy  biszkopty, na które wykładamy ok 2 łyżek przygotowanej masy. Delikatnie wyrównujemy łyżką. Na serku układamy warstwę pokrojonych ulubionych owoców i przykrywamy ją śmietanową pierzynką :)
Delikatnie posypujemy cynamonem i wstawiamy na ok godzinę do lodówki. 

Pychota :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz