niedziela, 1 marca 2015

Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie


Jeżeli akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę.
Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem.


Składniki:

Arkusz ciasta francuskiego
pierś z kurczaka
cebula
przyprawa gyros
garść czarnych oliwek
garść rukoli
pół papryki
ok 20dag żółtego sera
sos do posmarowania np ketchup, sos paprykowy




Przygotowanie:

Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić.
Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia.
Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia.
Na sos wykładam ser, paprykę, pokrojone na połówki oliwki, oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
Na to wszystko wykładamy lekko przestudzonego kurczaka z cebulą i zawijamy ciasto, tak aby z każdej strony nie było wolnej przestrzeni.

Ciasto można delikatnie posmarować żółtkiem od góry.
Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia ciasta.
Smaczne i na ciepło i jako zimna przekąska.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz