Kiedyś przez przypadek trafiłam na zdjęcie chilli&sugar. Był to ananas w cieście naleśnikowym, ale co dla mnie było bajecznym pomysłem i stwierdziłam, że ten smak musi być obłędny?
Prażone wiórki kokosowe!
Jako, że ciasto do ananasa mam własne wypróbowane to bardzo chciałam wypróbować dodatek w postaci wiórek :)
Spróbujcie :)
Składniki:
puszka ananasa w zalewie (u mnie 12 sztuk)
pół szklanki soku z zalewy ananasowej
3/4 szklanki mąki
łyżka jogurtu naturalnego
cukier waniliowy (16g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
2-3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo jeżeli lubicie kropla zapachu migdałowego (pięknie pachnie w połączeniu z wiórkami kokosowymi).
Przygotowanie:
Miksujemy jajko razem z cukrem i po kolei dodajemy składniki (mąkę przesiewamy, aby ciasto było delikatniejsze). Mieszamy.
Ananas wyjmujemy z puszki i zanurzamy w przygotowanej masie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i wykładamy na nią ananas w cieście. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Po zakończeniu smażenia na tę samą patelnię wrzucamy wiórki kokosowe i chwilę podprażamy. Posypujemy nimi ananasa.
Pychota :)
pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszności!
OdpowiedzUsuń