Do Wielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt.
Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :)
Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą.
Składniki:
ok 20dag łopatki wieprzowej
2 duże marchewki
biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania)
pietruszka
5 dużych ziemniaków
duża cebula
majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól
ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy
natka pietruszki
150 ml śmietany 18%
ziele maggi (jeżeli ktoś posiada, ja mrożę)
2-3 ząbki czosnku
Dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Łopatkę zalewam ok 2 litrami wody i gotuję pod przykryciem ok 30 minut.
Po tym czasie do garnka wrzucam obraną i pokrojona marchewkę, ziemniaki oraz surową kiełbasę. Dodaję pietruszkę liść laurowy oraz ziele angielskie i maggi. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę. Podsmażam ją z odrobiną soli i dodaję do garnka z zupą. Gotuję na wolnym ogniu.
Po ok 25 minutach gotowania wyciskam czosnek.
Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i dodaje delikatnie do zupy.
Doprawiam do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem oraz ok 2 łyżeczkami majeranku.
Podaję na gorąco z pokrojona białą kiełbasą i jajkiem na twardo.
Posypuję natka pietruszki.
Pycha :)
zupa zapewne smaczna , ale to nie jest barszcz. Barszcz i żurek to zupy gotowane z zakwasem pszennym lub żytnim - odpowiednio
OdpowiedzUsuń