sobota, 28 marca 2015

Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim


Nie potrafię wyjaśnić dlaczego ta tarta kojarzy mi się z wiosną. Może dlatego, że jej kolory sprawiają, że robi się też kolorowo na sercu, zwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :)
W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą.


Składniki:

duży płat ciasta francuskiego (375g)
duża pierś z kurczaka
450g szpinaku
pół puszki kukurydzy
100g sera feta
3 ząbki czosnku
6  pomidorków koktajlowych
sól, pieprz



Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. 
Zdejmujemy z patelni do miseczki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której był smażony kurczak i smażymy ok 30 sekund, po czym dokładamy do niego szpinak (może być mrożony) i smażymy na małym ogniu. Na koniec  do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem.

Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie.
Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej.
Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło.


Pycha :)



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie tarty na wytrawnie :) szczególnie połączenie szpinaku z serem feta, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń