piątek, 13 marca 2015

Paprykowe placki z kaszy jaglanej



Nie dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali.
Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam je i tak i tak.
Dzisiaj prezentuję Wam tę wytrawną postać.

 


Składniki:

100g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
3 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
duża papryka czerwona
duża cebula
pieprz
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki papryki ostrej

jogurt naturalny
pomidorki koktajlowe
kiełki (u mnie rzeżucha)


 


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować i pozostawić do przestygnięcia.
Do miski wbić jajko. Roztrzepać je łyżką.
Paprykę zblendować ze skórką (powinna wyjść dosyć płynna) i dodać do jajka.
Przestudzoną kaszę dołożyć do papryki i jajka. Wymieszać.
Dosypać przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie połączyć.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Delikatnie posolić i dołożyć do masy na placki.
Jeżeli ciasto wyda się zbyt zwarte możemy dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego.

Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy (ważne jest żeby temperatura była wysoka, ponieważ placki nie będą przywierały do spodu i łatwiej je będzie przewracać) i nakładać porcje tak jak na placki ziemniaczane. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron.

Podawać np z jogurtem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, posypane kiełkami.


Uwaga!

 Uzależniają :)




5 komentarzy:

  1. Wyglądają super, w smaku zapowiadają się pysznie, w najbliższym czasie na pewno je zrobię bo bardzo mnie zaciekawiły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo, wspaniałe a kasze jaglaną uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń