środa, 25 marca 2015

Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką



Zdecydowanie bardzo szybki i smaczny przepis na przekąskę.
Dla mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki.
Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :)




Składniki:

duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g)
papryka czerwona
ząbek czosnku
kawałek papryczki chilli
sól, pieprz
ok 150g szynki delikatnie wędzonej



Przygotowanie:


Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku).
Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi).
Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej).
Ciasto rolujemy i delikatnie składamy równolegle do dłuższego boku.
Bierzemy nóż i kroimy ok 2 cm krążki, które układamy na papierze  do pieczenia wyłożonym na blasze.
Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż sprawdzać, czy ciasto się zarumieni.

Wykładamy i jemy i na ciepło i na zimno :)

Pychota :)


 



2 komentarze:

  1. O, robiłam podobne ale z pomidorowym pesto. Wersja z papryką też musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować, świetnie wyglądają i na zakąskę idealne :)

    OdpowiedzUsuń