Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na buraczki do obiadu, które znajdziecie TUTAJ .
Cieszą się one sporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem.
Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane mogą Wam również posmakować.
Zapraszam :)
Składniki:
1kg mięsa mielonego z łopatki
2 cebule
25dag pieczarek
duże jajko
czerstwa bułka
mleko
sól, pieprz
bazylia
przyprawa do mięsa mielonego
natka pietruszki
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mięso, jajko i przyprawy wykładamy do miski.
Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa.
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku.
Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry).
Smacznego :)
Też mam dziś w planach jakiegoś nadziewanego kotlecika, tylko będę musiała pokombinować z tym co mam w domu, bo pogoda nie zachęca do wyjścia, nawet do sklepu ;) Udanego weekendu życzę! :))
OdpowiedzUsuń