sobota, 26 września 2015

Kotlety mielone nadziane pieczarkami



Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na buraczki do obiadu, które znajdziecie TUTAJ .
Cieszą się one sporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. 
Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane  mogą Wam również posmakować. 
 Zapraszam :)
 


Składniki:

1kg mięsa mielonego z łopatki
2 cebule
25dag pieczarek
duże jajko
czerstwa bułka
mleko
sól, pieprz
bazylia
przyprawa do mięsa mielonego
natka pietruszki
olej rzepakowy

 



Przygotowanie:


Mięso, jajko i przyprawy wykładamy do miski.
Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa. 
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku.

Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry).

Smacznego :) 
 



1 komentarz:

  1. Też mam dziś w planach jakiegoś nadziewanego kotlecika, tylko będę musiała pokombinować z tym co mam w domu, bo pogoda nie zachęca do wyjścia, nawet do sklepu ;) Udanego weekendu życzę! :))

    OdpowiedzUsuń