niedziela, 20 września 2015

Biszkoptowe Kokosanki


 Jak umilić sobie niedzielne popołudnie?
Najlepszym na to sposobem jest filiżanka herbaty/kawy i małe co nie co ;)
To małe co nie co powinno koniecznie być słodkie, podzielne i każdemu musi smakować.
To co?
KOKOSANKI :)


Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mleka 

wiórki kokosowe

 



Przygotowanie:

W miseczce ubijamy białka na sztywną piane z odrobiną soli. Po łyżce stopniowo dosypujemy cukier, a później pojedynczo żółtka.
Przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia delikatnie dodajemy do ubitej masy i mieszamy drewnianą łyżką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem).
Biszkopt studzimy i tniemy na kwadraty.

Margarynę rozpuszczamy w rondelku dodając do niej mleko. Nie dopuszczając do wrzenia  dosypujemy cukier   oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy do przestudzenia delikatnego. 
Przygotowane biszkopty dokładnie z każdej strony maczamy w masie kakaowej i obtaczamy wiórkami kokosowymi.

 Smacznego :)

 


3 komentarze:

  1. Zdecydowanie smaki dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba je znam pod nazwą lamingtony;) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna nazwa, ale pierwszy raz ja słyszę ;)

      Usuń