środa, 3 czerwca 2015

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce





Łososia można jeść na wiele sposobów :)
Jedną z ulubionych form podania łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim.
Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu.
Spróbujcie :)


 



Składniki:


płat łososia
500g szpinaku
6 pomidorów suszonych
2 zżbki czosnku
płat ciasta francuskiego

garść sałaty
pomidor
3 rzodkiewki
pęczek szcypiorku
dymka
2 łyżki oliwy
bazylia
pieprz czerwony
sól


  


Przygotowanie:


Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy przez ok 5 minut.
Pod koniec duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu.

Z łososia usuwamy skórkę.
Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy go w rulon raze z ciastem francuskim.
Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia).

Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę, sól, pieprz oraz bazylię. Polewamy tym sałatę i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
Roladę kroimy w grube plastry i wykładamy na sałatę.

Smacznego :)


 


1 komentarz: