Arbuz jest bardzo fajnym składnikiem sałatek. Dodaje im lekką słodycz i soczystość.
Zdecydowanie pasuje do grillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii.
Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :)
Smak lata :)
Składniki:
arbuz
czerwona cebula
10 oliwek czarnych
garść rukoli
pół kostki sera feta
kilka listków bazylii
łyżka ziarna słonecznika
3 łyzki cytryny
2 łyżki miodu
pieprz
Przygotowanie:
Arbuza i fetę kroimy w kostki.
Cebule obieramy i przecinamy w krążki.
Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię.
Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami.
W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika.
Pycha :)
Jaki miód najlepiej użyć? Wielokwiatowy?
OdpowiedzUsuńJa użyłam wielokwiatowego, ale jeżeli nie przepadasz za zbyt słodkim smakiem to można użyć np rzepakowego. I zdecydowanie najlepszy jest płynny do sosu :)
UsuńUwielbiam arbuzy :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńmmm :)
OdpowiedzUsuń