wtorek, 16 czerwca 2015

Sałatka z arbuzem i fetą z miodowym sosem



Arbuz jest bardzo fajnym składnikiem sałatek. Dodaje im lekką słodycz i soczystość.
 Zdecydowanie pasuje do grillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii.
Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :)
Smak lata :)




Składniki:


arbuz
czerwona cebula
10 oliwek czarnych
garść rukoli
pół kostki sera feta
kilka listków bazylii
łyżka ziarna słonecznika
3 łyzki cytryny
2 łyżki miodu
pieprz





Przygotowanie:


Arbuza i fetę kroimy w kostki.
Cebule obieramy i przecinamy w krążki.
Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię.
Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami.
W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika.


Pycha :)



4 komentarze:

  1. Jaki miód najlepiej użyć? Wielokwiatowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam wielokwiatowego, ale jeżeli nie przepadasz za zbyt słodkim smakiem to można użyć np rzepakowego. I zdecydowanie najlepszy jest płynny do sosu :)

      Usuń