Sezon na szparagi w pełni.
Warto się nacieszyć tymi wyjątkowymi sezonowymi przysmakami, bo bardzo szybko się kończą.
Propozycji na ich podanie jest wiele.
Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami.
Spróbujcie:)
Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
30dag zielonych szparagów
pół czerwonej papryki
czerwona cebula
1/3 szklanki kuskus
8 pomidorków koktajlowych
przyprawa do gyrosa
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pieprz,sól
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie główkami do góry przez 8minut.
Kuskus zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:1 i pozostawiamy pod przykryciem.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Smażymy na oleju rzepakowym posypany przyprawą do gyrosa z każdej strony.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do kuskusu, razem z kurczakiem, pokrojonymi na kawałki ok 2,5 cm szparagami, oraz papryką, którą wcześniej pokroiliśmy w paski.
Cebulę kroimy w plastry i lekko solimy.
Czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz dosypujemy
do smaku i wszystko razem mieszamy.
do smaku i wszystko razem mieszamy.
Smacznego :)
Taka sałatka to samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńmmm :)
OdpowiedzUsuńOstatnie chwile na szparagi <3
OdpowiedzUsuń