poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem, kuskusem i zielonymi szparagami



Sezon na szparagi w pełni.
Warto się nacieszyć tymi wyjątkowymi sezonowymi przysmakami, bo bardzo szybko się kończą.
Propozycji na ich podanie jest wiele.
Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem  i zielonymi szparagami.
Spróbujcie:)

 


Składniki:


0,5kg piersi z kurczaka
30dag zielonych szparagów
pół czerwonej papryki
czerwona cebula
1/3 szklanki kuskus
8 pomidorków koktajlowych
przyprawa do gyrosa
łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
pieprz,sól
 
  



Przygotowanie:


Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie główkami do góry przez 8minut.
Kuskus zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:1 i pozostawiamy pod przykryciem.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Smażymy na oleju rzepakowym posypany przyprawą do gyrosa z każdej strony.  
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do kuskusu, razem z kurczakiem, pokrojonymi na kawałki ok 2,5 cm szparagami, oraz papryką, którą wcześniej pokroiliśmy w paski.
Cebulę kroimy w plastry i lekko solimy.
Czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz dosypujemy
do smaku i wszystko razem mieszamy.


Smacznego :)


 
 


3 komentarze: