Jak się ma ochotę na coś słodkiego, mało czasu i dużo truskawek to tarta na taka okazję jest wybawieniem ;)
Przekładam taką tartę budyniem, lub delikatna masą z mascarpone bez dodatku cukru.
Pamiętajcie, jeżeli chcecie ciasto zrobić z większej proporcji to możecie je z łatwością zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie (zawinięte w folie).
Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej.
Spróbujcie :)
Składniki:
100g cukru
100g margaryny lub masła
250g mąki
szczypta soli
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
330ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
truskawki
Przygotowanie:
Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy.
Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka.
Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i układamy we wczesniej przygotowanej okrągłej formie.
Przykrywamy folią i wysypujemy groch lub fasolę, wstawiając ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 minut.
Ciasto studzimy.
Śmietanę wylewamy do miski i miksujemy do jej ubicia. Delikatnie łyżką przekładamy serek i na małych obrotach chwilę łączymy go ze śmietaną.
Masę wykładamy na tarte i dekorujemy przeciętymi na pół truskawkami.
Chłodzimy w lodówce.
Pycha :)
Masa z kremówki i mascarpone plus truskawki to świetne połączenie :) W podobnym tonie robiłam ostatnio tort :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak ułożone truskawki. Czy może być coś piękniejszego?;)
OdpowiedzUsuń