czwartek, 28 maja 2015

Placki z białych szparagów i bakłażana



Placki lubię.
Na słodko, wytrawnie, z sosami, mięsem, warzywami, cukrem...
Jestem plackoholikiem i nie da się tego ukryć.
Trzeba też przyznać, że to wdzięczne danie może mieć naprawdę wiele postaci i składników.
Wy też spróbujcie połączyć ze soba swoje ulubione smaki i stworzyć coś fajnego, autorskiego :)


Składniki:

500g białych szparagów
bakłażan
3 łyżki natki pietruszki
2+1 łyżki szczypiorku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
jogurt naturalny mały + do polania
łyżka papryki słodkiej i bazylii
pieprz, sól



Przygotowanie:


Szparagi obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po umyciu również ścieramy bakłażan (trzemy go w nieobranej skórce).
Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy.
Dosypujemy do warzyw 2/3 szczypiorku.
Natkę pietruszki kroimy drobno i dodajemy do miski, mieszając wszystkie składniki.
Produkty w misce łaczymy wbijając jajka i wlewając jogurt naturalny. Po wymieszaniu łyżką dosypujemy mąkę oraz przyprawy do smaku.

Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia.
Polewamy jogurtem i posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Ja również lubię placuszki, Twoje wyglądają bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń