czwartek, 11 czerwca 2015

Morszczuk pieczony z warzywami




Za każdym razem kiedy robię rybę, powtarzam sobie, że powinnam to robić częściej.
Okazuje się, że wszyscy domownicy zawsze chętnie ja zjadają i nie grymaszą.
Mam nadzieję, że i Wy lubicie ryby, bo naprawdę nie muszą być nudne w smaku.
Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie.
Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku.
Spróbujcie :)



Składniki:


0,5 kg filetów z morszczuka
duża czerwona papryka
2 średnie cebule
300g pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego
200ml przecieru pomidorowego
majeranek
zioła prowansalskie
łyżka słodkiej papryki
pół łyżki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa


 
 


 Przygotowanie:


Rybę myjemy i osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry.
Paprykę i cebulę po obraniu kroimy w piórka.
Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki.  Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego  wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była przykryta warzywami.

Wstawiamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.


Smacznego :)




4 komentarze: