wtorek, 23 czerwca 2015

CurryWurst, czyli smaki zza zachodniej granicy




CurryWurst to kiełbaski spotykane w wielu niemieckich miejscówkach.
 Intensywny smak i zapach curry oraz pomidorów powoduje, że kiełbaski nabierają nowego wymiaru.
To danie jest zdecydowanie przeznaczone dla tych, którzy w 15 minut chcieliby zjeść coś sytego i ciepłego.
Poza tym...raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;)

Zapraszam :)




Składniki:


4-6 kiełbasek
2 łyzki octu balsamicznego
łyżka miodu
3/4 szklanki ketchupu
duża cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki curry
pieprz
ok 100ml wody 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej




Przygotowanie:


Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości i zarumieniłam na smażąc na patelni, tak aby były chrupiące.

Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka  cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy ok 50 ml wody.
Wszystko łączymy i wlewamy ketchup wraz z miodem i octem balsamicznym oraz reszta wody. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Doprawiamy do smaku 2-3 łyżkami curry, papryką i pieprzem. Mieszamy.
Wykładamy kiełbaski i posypujemy resztą przyprawy.


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz