CurryWurst to kiełbaski spotykane w wielu niemieckich miejscówkach.
Intensywny smak i zapach curry oraz pomidorów powoduje, że kiełbaski nabierają nowego wymiaru.
To danie jest zdecydowanie przeznaczone dla tych, którzy w 15 minut chcieliby zjeść coś sytego i ciepłego.
Poza tym...raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;)
Zapraszam :)
Składniki:
4-6 kiełbasek
2 łyzki octu balsamicznego
łyżka miodu
3/4 szklanki ketchupu
duża cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki curry
pieprz
ok 100ml wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej
Przygotowanie:
Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości i zarumieniłam na smażąc na patelni, tak aby były chrupiące.
Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy ok 50 ml wody.
Wszystko łączymy i wlewamy ketchup wraz z miodem i octem balsamicznym oraz reszta wody. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Doprawiamy do smaku 2-3 łyżkami curry, papryką i pieprzem. Mieszamy.
Wykładamy kiełbaski i posypujemy resztą przyprawy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz