wtorek, 5 września 2017

Tarta z bakłażanem i mozzarellą






Powoli za oknami robi się szaro i ponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną.
Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami.
Pyszna tartę można przygotować w  niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :)
Spróbujcie :)






Składniki:


Kruche ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody

1 bakłażan
2 kulki sera mozzarella
2 duże pomidory
pęczek świeżej bazylii
sól, pieprz
3 łyżki passaty pomidorowej
4 łyżki startej mozzarelli
oliwa






Przygotowanie:

Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
W tym czasie warzywa myjemy i kroimy wzdłuż. Bakłażana solimy, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach.
Wyjmujemy ciasto i smarujemy je passatą pomidorową. Układamy bakłażana w plastrach i na przemian pomiędzy jego kawałkami układamy pomidora i mozzarellą pokrojona również w plastry.
Całość smarujemy pędzelkiem oliwą i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. 
Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika.

Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną ze smakową oliwą.


Smacznego :)
 



1 komentarz: