sobota, 23 września 2017

Pieczone ziemniaczane talarki






Tradycyjne gotowane ziemniaki od czasu do czasu się nudzą, więc obiad można na różne ziemniaczane sposoby urozmaicić :)
Pysznym, chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim od środka sposobem są pachnące pieczone talarki :)
Spróbujcie :)





Składniki:

1 kg ziemniaków
3-4  łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku suszonego
pieprz + sól






Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórek i myjemy. Kroimy je w talarki grubości ok 0,5 cm  i starannie wycieramy, aby nie były mokre.
W miseczce  umieszczamy oliwę i przyprawy, które dokładnie mieszamy. Ziemniaki wrzucamy
do miski i obtaczamy je przygotowaną oliwą. 2 blachy wyściełamy papierem
do pieczenia i układamy na nich po kolei talarki. 
Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na około 30-35 minut.
Podajemy z mięsem, sałatkami lub po prostu jako przekąska do sosu.

Smacznego :)



 
 

3 komentarze: