Tradycyjne gotowane ziemniaki od czasu do czasu się nudzą, więc obiad można na różne ziemniaczane sposoby urozmaicić :)
Pysznym, chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim od środka sposobem są pachnące pieczone talarki :)
Spróbujcie :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
3-4 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku suszonego
pieprz + sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórek i myjemy. Kroimy je w talarki grubości ok 0,5 cm i starannie wycieramy, aby nie były mokre.
W miseczce umieszczamy oliwę i przyprawy, które dokładnie mieszamy. Ziemniaki wrzucamy
do miski i obtaczamy je przygotowaną oliwą. 2 blachy wyściełamy papierem
do pieczenia i układamy na nich po kolei talarki.
do miski i obtaczamy je przygotowaną oliwą. 2 blachy wyściełamy papierem
do pieczenia i układamy na nich po kolei talarki.
Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na około 30-35 minut.
Podajemy z mięsem, sałatkami lub po prostu jako przekąska do sosu.
Smacznego :)
ja często piekę w "ćwiartkach" :)
OdpowiedzUsuńO! Dawno jadłam :)
OdpowiedzUsuńOliwa? Przecież to jest bardzo niezdrowe.
OdpowiedzUsuń