Aby w pełni wykorzystać sezon dyniowy przygotowałam krem. Krem bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pachnący pieczonymi warzywami z delikatnym posmakiem czosnku i ziół.
Zupę, która rozgrzeje niejednego zmarźlucha i sprawi, że przez resztę roku będziemy do niej tęsknić.
Spróbujecie? :)
Składniki:
1 średnia dynia
5 dużych czerwonych papryk
5 dużych marchewek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 litr przecieru z pomidorów
ok1 litr wody
sól, pieprz
po łyżce ostrej i słodkiej papryki
5 listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
oliwa
do podania:
mini marchewki (pieczone)
garść pestek z dyni
śmietana
Przygotowanie:
Paprykę i dynię umyć. Przekroić na pół. Z warzyw wyjąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i przekroić na pół. Skropić je oliwą. Warzywa wyłożyć na papierze do pieczenia na blaszce i piec w 230 stopniach przez 40 minut.
Upieczone warzywa lekko przestudzić. Z dyni zdjąć skórkę.
Warzywa wrzucić do garnka, zalać passata z pomidorów i wodą. Zmiksować.
Drobno posiekać listki bazylii i wraz z przyprawami dorzucić do kremu.
Zupę podawać z łyżeczka śmietany, z pieczonymi małymi marchewkami i pestkami z dyni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz