Zapiekanki mają w sobie to, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możemy sami skomponować ulubione smaki i je dowolnie zamieniać. Jedną z najprostszych zapiekanek są właśnie zapiekanki makaronowe, które uwielbiają zwłaszcza dzieci :)
Składniki:
1/2 opakowania ulubionego makaronu ( u mnie świderki)
pętko chudej kiełbasy
duża cebula
5 łyżek śmietany 12 %
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej
2 kulki sera mozzarella
1/2 szklanki startego sera mozzarella
sól i pieprze do smaku
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy według wytycznych na opakowaniu. W tym czasie kroimy w półplastry kiełbasę i cebulę w plasterki. Warzywo delikatnie solimy.
Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej do zarumienienia kiełbasę. Dodajemy cebule i dusimy do miękkości.
Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem. Całość zalewamy śmietanka wymieszaną z przyprawami i startym serem mozzarella. Na zapiekance układamy pokrojone na plastry kawałki mozzarelli.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Smacznego:)
1/2 opakowania ulubionego makaronu ( u mnie świderki)
pętko chudej kiełbasy
duża cebula
5 łyżek śmietany 12 %
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej
2 kulki sera mozzarella
1/2 szklanki startego sera mozzarella
sól i pieprze do smaku
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy według wytycznych na opakowaniu. W tym czasie kroimy w półplastry kiełbasę i cebulę w plasterki. Warzywo delikatnie solimy.
Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej do zarumienienia kiełbasę. Dodajemy cebule i dusimy do miękkości.
Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem. Całość zalewamy śmietanka wymieszaną z przyprawami i startym serem mozzarella. Na zapiekance układamy pokrojone na plastry kawałki mozzarelli.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz