wtorek, 12 września 2017

Idealne ciasto na pizzę




Jakie jest Wasze idealne ciasto na pizzę?
Moje to takie, które jest cienkie, z grubszymi i rantami, a najlepiej żeby czas oczekiwania na nią nie był zbyt długi. Idealnym przepisem jest również dobra zabawa w trakcie jej tworzenia. Ciasto to podstawa, a
dodatki to Wasza czysta fantazja! Bawmy się smakami, bo ciasta wystarczy nam na 4
duże i cieniutkie placki :)







Składniki:

5 i 1/3 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki soli
1 i 2/3 szklanki ciepłej wody
40g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru

+ ulubione składniki jako farsz
 

    



Przygotowanie:

Ciasto na pizzę zaczynamy robić od rozczynu drożdży, które wkładamy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy je i zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody i łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiewamy mąkę z solą. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąk wraz z oliwą oraz wo i wyrabiamy mikserem (ja lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie ok 15minut). Ciasto powinno nie być klejące i nie przywierać do dłoni. Formujemy kulę, podsypujemy delikatnie mąka i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.
W momencie kiedy ciasto nam wyrośnie, uderzamy je pięścią   i szybko zagniatamy, dzieląc je na 4 części. Jedną część wykładamy na stolnicę (pozostałe pozostawiamy pod przykryciem, aby nie wyschło). Rozwałkujemy je na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę oraz formujemy ranty. Smarujemy sosem pomidorowym (ja mieszam zmiksowaną passatę z listkami bazylii, szczyptą cukru, soli, pieprzu oraz papryką słodką) i uzupełniamy ulubionymi składnikami.
Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 10-12 minut w zależności jak
dobrze wypieczoną pizzę lubicie.
Zjadamy na gorąco. Gorąco polecam z SOSEM CZOSNKOWYM. Mniam :)

Smacznego :)
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz