poniedziałek, 25 września 2017

Sernik dyniowy z limonkowym lukrem




Sernik = najlepsze ciasto pod słońcem. 
Kiedy przychodzi sezon jesienny dodatkowo sernik możemy urozmaicić pysznym dyniowym wkładem. Jest delikatny, gładki i przełamany kwaskowato słodkim lukrem limonkowym.
Uwaga! Rodzaj dyni jaką dodacie zależy od Was. Ja wypróbowałam już opcję z surową zblendowaną
dynią, ale również z musem z pieczonej dyni. Oba polecam :)






Składniki:

5 jaj w temperaturze pokojowej
1 kg sera w wiaderku
skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki mąki pszennej
budyń śmietankowy
puszka mleka skondensowanego
niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej)
łyżka soku z cytryny


Spód:

100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego środka)
100g maślanych herbatników
150g roztopionego masła


Lukier:

szklanka cukru pudru
sok z 1 limonki



  


Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem.
Okrągłą tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy i uklepujemy spód.
  
Ser, mleko skondensowane (słodzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i budyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć ciasta. Każde z jajek dodajemy oddzielnie miksując do jednolitego koloru. Na koniec
dodajemy skórkę z otartej cytryny i wyciskamy łyżkę soku. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (grzanie góra dół) z wstawionym na dno piekarnia pojemnikiem z wodą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę
do 130 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut.Studzimy sernik.

 Osobno w kubeczku mieszamy cukier puder z sokiem z limonki. Lukrem polewamy ostudzony sernik. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)





 
       

3 komentarze:

  1. z dyni robiłam już pierogi, placuszki i ciasto a teraz przyszedł czas na sernik. Wyszedł pyszny a ponieważ robiłam go na pasowanie do przedszkola to miał wielu testerów, którzy ocenili go bardzo pozytywnie :) I przepis poszedł w świat.

    OdpowiedzUsuń