Post numer dwa w ramach JAGLANEGO WTORKU będzie zdecydowanie na słodko :)
Jedną z wielu zalet kaszy jaglanej jest jej smak oraz możliwość przygotowania jej na wiele sposobów i na słodko i wytrawnie. Możemy we własnych czterech kątach kuchni odkrywać fantastyczne zdrowe smaki.
W ramach nowego przepisu będziemy mogli wydobyć słodycz bez dodatku cukru :)
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki (2 porcje):
2 duże słodkie jabłka
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki białego sera półtłustego
3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki suszonych płatków żurawiny
1/2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
8 goździków
Przygotowanie:
Jabłka myjemy. Obcinamy "wieczko" na wysokości ok 2cm od góry. Część dolną wydrążamy (około 1,5cm od ścianki). Twarożek, ugotowana kaszę, jogurt, żurawinę, miód, cynamon i płatki migdałowe mieszamy dokładnie. Napełniamy oba jabłka tak aby masa wystawała ponad ścianki. W wieczka wkłuwamy goździki i przykrywamy jabłka. Wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika ( grzanie góra- dół). Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni, zmieniając grzanie na termoobieg.
Najlepsze na ciepło.
Smacznego :)
Super pomysł. Trafiony zatopiony ;-)
OdpowiedzUsuń