sobota, 9 kwietnia 2016

Surówka z cukinii i czerwonej cebuli (do obiadu)





Surówka do obiadu w moim przypadku to podstawa. Chętnie zrezygnowałabym na jej rzecz z ziemniaków, ryżu, czy makaronu. Kiedy zrobiłam cukiniową surówkę po raz pierwszy, mój mąż, który nie lubi surowych ogórków się trochę wystraszył (wygląd mówi, że to starte ogórki). Smak cukinii jednak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki :)
Spróbujcie :)

   



Składniki:

1 średnia cukinia
1 czerwona cebula
1 jabłko
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz, suszona bazylia
kilka kropli soku z cytryny


  


 




Przygotowanie:


Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i ścieramy wraz z obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka. Warzywa mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki łączymy z jogurtem i podajemy jako surówka do obiadu.


Smacznego :)


 




2 komentarze: